Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Bir İlke Daha İmza Attı

Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Bir İlke Daha İmza Attı

Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi, kadinlarin korkulu rüyasi olan meme basi akintisinin teshis ve tedavisinde en yeni yöntem olan "duktoskopi" konusunda çigir açan gelismeler kaydetti.

Türkiye’de sadece Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde uygulanan yöntemle ilgili olarak, bugün bir basin toplantisi düzenlendi. Hastanenin Merkez Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantinin açilisinda bir konusma yapan Bashekim Doç. Dr. Adem Akçakaya, hastanenin Istanbul’daki egitim ve arastirma hastaneleri arasinda en çok poliklinik hizmeti veren hastane oldugunu söyledi.

160 poliklinik odasi ve uzmanlasmis hekim kadrosu ile yilda ortalama 1 milyon 860 bin hastaya hizmet verdiklerini belirten Akçakaya, “Duktoskopi yöntemini kamuoyuna duyurmak ve ihtiyaci olan hastalarimizin vakit kaybetmeden gidecekleri hastaneyi tanimalarini saglamak amacindayiz” dedi.

Akçakaya, “Duktoskopi yönteminin Türkiye’de ilk kez hastanemizde uygulanmasi bizim için onur vericidir. Islemin daha iyi sartlarda yapilabilmesi ve hastalarimizin memnuniyet düzeyini arttirmak için tibbi ve teknolojik tüm gereklilikleri yerine getirdik. Duktoskopi islem odasini kurduk ve hastalarimizin hizmetine sunduk. Hastanemizde hizmet kalitesini arttirmak amaciyla birçok alanda yenilikler yapmakla birlikte, kurumsal çizgimizde ilerlemeye de devam etmekteyiz.” diye konustu.

Toplantida daha sonra Doç. Dr. Ömer Bender, “duktoskopi” yöntemini anlatarak, yöntemin uygulanmasina ve gelistirilmesine yönelik çalismalarini paylasti.

Ömer Bender’in toplantida aktardigi bilgilere göre:

Meme basi akintisi nedir?

Dogrudan süt kanallarindan gelen ve meme ucunda görülen akintiya “meme basi akintisi” denir. Meme basi akintisi, kanli veya renkli akinti seklinde ve degisik kivamlarda görülür.

Kadinlarda sik rastlanan bir sikayet olan meme basi akintilari daha çok iyi huylu olmalarina karsin, önemli hastaliklarin da göstergesi olabilir. Hamilelik ve emzirme dönemi disinda meme basindan akinti olmasi normal olmayan bir bulgudur. Özellikle, rengi ve kivami ne olursa olsun (kanli, seffaf, sari, yesil, kahverengi), tek tarafli (tek meme), tek kanaldan ve spontan (meme basi sikilmaksizin kendiliginden olan) akintilar patolojik meme basi akintisi olarak adlandirilir ve kanser riski tasidiklarindan tani ve tedavileri için ameliyatla hastalikli kanalin çikartilmasi gerekir.

Meme basi akintisina neden olan hastaliklar

Meme basi akintisina neden olan hastaliklar, kanser olmayan ancak kansere dönüsme riski olan hastaliklar, iyi huylu hastaliklar ve kanser olmak üzere 3 ana grupta incelenebilir.

Bunlar içinde en sik meme basi akintisi yapan hastaliklar sunlardir:

1. Intraduktal papillom: Süt kanali içinde ortaya çikan yapilardir. Kanal içinde birden fazla olursa papillomatozis adini alir. Meme basi akintilarinin yaklasik %50'sini olusturur. En sik kanli meme basi akintisi yapan nedendir. Papillomu olan hastalarda meme kanseri görülme riski, olmayanlara göre 1.5-2 kat daha fazladir. Birden fazla papillomu olanlarda risk biraz daha artar.

2. Duktal ektazi: Süt kanallarinin genislemesi ile giden bir hastaliktir. Meme basi akintilarinin %25'ini olusturur.

3. Fibrokistik hastalik: Tüm meme basi akintilarinin 'ini olusturur.

4. Meme kanseri: Tüm meme basi akintilarinin 'unun olusturur. Akintinin kansere bagli olma olasiligini yükselten faktörler; yasin 55 üstünde olmasi, kanli akinti ve memede kitle varligidir.

Duktoskopi nedir?

Meme basi akintisinda teshis ve tedavi yöntemi olarak gelistirilen en son yöntem duktoskopidir. Duktoskopi, meme süt kanallarinin içine 0.5 mm ile 1.1 mm arasinda degisen çaplardaki optik sistemlerle (mikroendoskoplarla) girilerek, süt kanallarinin içinin görüntülenmesini saglayan bir endoskopik inceleme yöntemidir.

Duktoskopi, akintinin oldugu kanalin genisletilerek kanal içine mikro endoskop yerlestirilmesiyle uygulaniyor. Endoskopun ucundaki kamera ile kanal içindeki patoloji direkt olarak gözle görülüyor. Bu yöntem sayesinde çok ince çapli süt kanallarinin içi görülerek yapisi kontrol edilebiliyor, islem sirasinda süt kanalinin içi yikanarak yikama sivisinda kanser hücresi olup olmadigi arastirilabiliyor. Ayrica görüntüleme sirasinda süpheli lezyonlardan parça alinarak hastaliga tam olarak tani konulmasi da mümkün.

Meme basi akintisinda teshis ve tedavi için en yeni yöntem: Duktoskopi

Günümüzde duktoskopinin en yararli kullanim alani meme basi akintilaridir. Meme basi akintisina neden olan lezyonlar genellikle çok küçük çapli lezyonlar olduklarindan, mamografi, ultrasonografi ve MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri çogu zaman hastaligin tanisinda yetersiz kalabiliyor. Oysa duktoskopi yöntemiyle çok küçük lezyonlar bile görüntülenebiliyor.

Meme basi akintili hastalarda duktoskopi ile saptanan hastaliklar siklik sirasina göre söyledir:

  •  Periduktal mastit ve duktal ektazi (Süt kanallarinin genislemesi ve iltihaplanmasi)
  •  Intraduktal papillom ( Süt kanallarindaki iyi huylu tümörler
  •  Intraduktal debris (Süt kanallarinin kirlenmesi)
  •  Meme kanseri

Duktoskopi yöntemine Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi ve Dr. Ömer Bender’in katkisi

Meme basi akintisina neden olan intraduktal papillomlar günümüze kadar tüm dünyada ameliyatla tedavi edilmekteydi. Ancak Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde, uzun çalismalar sonucunda dünyada ilk kez bu hastaligi ameliyatsiz tedavi eden bir yöntem gelistirildi. Bu yöntemle, intraduktal papillomlar duktoskopi cihaziyla ameliyat yapilmadan çikariliyor.

Duktoskopi yöntemi 1. Genel Cerrahi Klinigi’nde, Doç. Dr. Ömer Bender tarafindan uygulaniyor. Hastane Bashekimi Doç. Dr. Adem Akçakaya tarafindan desteklenen Bender, 2009 yilinda da çalismalarini dünya otoriteleri ile paylasti ve büyük ilgi gördü.

Bu yöntem sayesinde intraduktal papillomu olan hastalarin çok büyük bir kismi, anestezi almadan, ameliyathaneye girmeden ve yara izi olmadan tedavi ediliyor. Ofis sartlarinda, lokal anestezi ile ayakta uygulanan tedaviyle, hastalar agri kesici ilaç dahi kullanmadan sagliklarina kavusuyor. Herhangi bir risk olmaksizin uygulanabilen bu metod, tek kanaldan meme basi akintisi olan tüm hastalarda öneriliyor.

Duktoskopi ayni zamanda biyopsi islemlerinde gereksiz genislikte doku alinmasini engelliyor. Islem sirasinda metilen mavisi verilerek sadece özel bir kanalin çikarilmasi saglanabilirken, süt kanalina isaret sütürü de birakilabiliyor. Lezyonun yerinin tam olarak bilinmesi, cerrahi islem sirasinda büyük kolaylik sagliyor. Duktoskopi patolojik meme basi akintisi olan hastalarda kanal eksizyonu ihtiyacini ortadan kaldirarak gereksiz ameliyatlari da önlüyor.

Bunlarin yaninda meme basi akintilarinin tani ve teshisinde çogu zaman süreç uzamakla birlikte hastalar net bir taniya ve sonrasinda tedaviye ulasamiyor. Türkiye’de yalnizca Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde uygulanan duktoskopi yöntemi ile bu problem de çözülebilir.

Okmeydani Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde, bugüne kadar 500 hastada bu yöntem uygulandi ve 35 hastada teshis edilen intraduktal papillom ameliyatsiz tedavi edildi. 30 hastada da baska bulgu olmadan meme kanseri teshis edildi. Hastanede ayrica, meme basi akintisi yapmayan kanserin de teshis edilebilmesi için bir çalisma yapiliyor.

Meme basi akintisi kanser belirtisi olabilir

Bilindigi gibi akciger kanserinden sonra, dünyada görülme sikligi en yüksek olan kanser türü meme kanseri. Her 8 kadindan birinin hayatinin belirli bir dönemimde meme kanserine yakalanacagi tahmin ediliyor. Meme kanserine karsi en iyi koruyucu yöntem ise erken teshis.

Meme kanserinde en sik rastlanan duktal karsinoma, memenin süt kanallarinda baslar. Süt kanallarini görüntüleyebilen duktoskopi sayesinde meme basi akintisi olan pek çok hastada meme kanserinin erken dönemde saptanmasi teknik olarak mümkün olmakla birlikte, ilerlememis vakalarda ameliyatsiz tedavi de mümkün.

Duktoskopinin potansiyel klinik uygulamalari, patolojik meme basi akintisi olan kadinlarda, kanser için meme koruyucu cerrahiye kilavuz ve yüksek riskli kadinlarin taramalari için de uygun oldugunu gösteriyor. Bu yöntemin yaygin olarak kullanilmasiyla, gelecekte pek çok kadin meme kanseri nedeniyle memesini kaybetmeyecek ve ameliyatin beraberinde getirecegi psikolojik sorunlari yasamayacak.

Duktoskopi neden tercih edilmeli?
  •  Duktoskopi, intraduktal papillomlarin tani ve tedavisinde ofis sartlarinda uygulanabilecek güvenli ve basit bir yöntemdir.
  •  Yanlis tanilarla gereksiz normal meme dokusu rezeksiyonunu engeller.
  •  Duktal lavajla kombine kullanimi meme kanserini erken safhada yakalayabilir.
  •  Duktoskopinin kullaniminin yayginlasmasi klasik indirekt görüntüleme yöntemlerinin yalanci negatiflik ve pozitiflik oranlarini arttiracaktir.
  •  Duktoskopik eksizyon yapilan tüm hastalarda halen meme basi akintisinin olmamasi duktoskopinin tedavi edici olabileceginin göstergesidir.
  •  Intraduktal papillomlarin endoskopik eksizyonu dogal orifisten girilerek yapilan tek skarsiz meme operasyonudur.
  •  Kanal devamliligini bozmayarak, memenin süt verme fonksiyonunu bozmayan tek cerrahi operasyonudur.
  •  Duktoskopi, patolojik meme basi akintili hastalarda tani ve tedavi olanagi sunmasiyla gelecekte “altin standart” (en çok tercih edilen yöntem) olmaya adaydir.