Meme Kanserinin Erken ve Geç Dönem Belirtileri

Meme Kanserinin Erken ve Geç Dönem Belirtileri

Günümüzde her kadın farklı nedenler ile meme kanseri riski altındadır. Bu nedenle gerek sağlık bakanlıkları gerekse de sosyal sorumluluk projeleri ile yetişkin her kadının periyodik meme kontrollerini yapmaları ve yaptırmaları gerekmektedir. Öyle ki meme kanserinde erken tanının tedavi sürecinde ve hastanın yaşam süresinin uzamasında büyük önemi bulunmaktadır. 

Meme kanserinin erken dönem belirtilerinin başında meme dokusu içerisinde kitle hissedilmesidir. Bu durum ise her adet dönemi sonrasında kendi kendine uygulanacak olan elle muayene sürecinde belli olmaktadır. Her kitle meme kanseri habercisi değildir ancak her kitle mutlaka kontrol alında tutulmalıdır. 

Meme kanserinin geç dönem belirtileri ise; meme başı akıntısı, iki meme arasındaki asimetri ve meme cilt yapısının bozulmasıdır.

Meme Kanseri Riskleri Nelerdir?

Meme kanseri genetik ve çevresel faktörler ile açığa çıkan bir hastalıktır. Bu nedenle risk faktörleri bilinmeli ve yaşam tarzında gerekli değişikliklerin yapılması önerilmektedir. Özellikle risk faktörü taşıyan kadınların rutin kontrollerini aksatmaması önerilmektedir. Herhangi bir şüphe açığa çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Meme kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Ailede meme kanseri görülüyorsa
  • 50 yaş üzerindeyse
  • Menopoz sonrası hormon tedavisi uygulandıysa
  • Herhangi bir meme biyopsisi geçirilmiş ise
  • Erken dönemde adet olup geç dönemde menopoza girdiyse
  • Herhangi bir radyoterapi geçmişi bulunuyorsa
  • Sağlıksız besleniyorsa
  • Sigara ve alkol kullanıyorsa risk altındadır.

Meme Kanserinde Risk Nasıl Hesaplanır?

Modern çağda her kadının meme kanserinin risk faktörlerini bilmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda meme kanseri 3 farklı risk grubunda ayrılmaktadır. Bunlar; düşük, orta ve yüksek risktir. Meme kanserine yakalanan hastalarda risk hesaplaması yapılması; tedavi planlaması açısından ve tedavinin nitelikli sonuçlar doğurması açısından oldukça önemlidir. 

Meme kanserinde düşük risk: Hastanın yaşı 35 ve üstüdür. Bununla birlikte kanserli tümörün çapı 2 santimetreden daha küçüktür. Kanserli hücreler koltuk altı ve lenf bezlerine sıçramamıştır. 

Meme kanserinde orta risk: Kanserli hücreler koltuk altına atlamamıştır. Hasta 35 yaş düşüktür. Tümörün çapı ise 2 santimetreden büyüktür.

Meme kanserinde yüksek risk: Kanserli hücreler koltuk altına sıçramıştır. Tümörün sayısı ve boyutu yüksektir. 

Hasta meme kanserinde hangi risk grubuna dahil olursa olsun nitelikli bir tedavi planlaması ve uygulaması ile kanser süreci atlatılabilmektedir.