tiroid-nodulleri-ne-zaman-ameliyat-edilir

Tiroid Nodülleri Ne Zaman Ameliyat Edilir?

Tiroid bezi içinde rastlanan kitlelere nodül denilmektedir. Tiroid nodülü elle muayene esnasında ya da boyun bölgesine uygulanan görüntüleme teknikleri ile tespit edilmektedir. Özellikle kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Tek ya da çok sayıda görülebilmektedirler. Ancak her tiroid nodülü ameliyat olmayı gerektirmemektedir.

Büyük nodüller boyun bölgesinin görünümünü bozmanın yanı sıra nefes darlığı ve yutkunma güçlüğü gibi problemlere de yol açmaktadır. Tiroid nodülü kişide bu tip şikayetlere yol açacak kadar büyük değilse ve yapılan tetkikler sonucu kanser şüphesi bulunmuyorsa tiroid nodülünün ameliyat edilmesine gerek duyulmamaktadır.

Kişiye zehirli guatr teşhisi konulması halinde ise tiroid nodülleri çok fazla tiroid hormonu salgılayarak kişide hipertiroidiye yol açabilirler. Bu hormonlar öncelikle ilaç tedavisi uygulanarak normal seviyeye getirilirler. Sonrasında ise gerekli görüldüğü takdirde cerrahi tedavi önerilebilir. 

Tiroid nodülleri genellikle zararsız görülmektedirler. Ancak kişide tiroid nodülü saptanması durumunda mutlaka ne tür bir nodül olduğu incelenerek teşhis edilmelidir. İncelemeler sırasında nodülün ya da nodüllerin çok fazla hormon üretimi yapıp yapmadığına ve kanser olup olmadığına bakılmaktadır. Tiroid nodülünün tek ya da çok sayıda olması kanser olasılığını etkilememektedir.

Tiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde tiroid ameliyatları boyun çizgisi üzerinden küçük bir kesi açılması ile veya robotik cerrahi ile gerçekleştirilmektedir. Tiroid ameliyatı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus tiroid dokusu çıkartılırken ses tellerini çalıştıran sinir ile paratiroid dokularına zarar verilmemesidir. Deneyimli endokrin cerrahlar tarafından uygulanan tiroid ameliyatlarında bu tip risklerin görülme olasılığı oldukça düşüktür.

Yapılan tetkikler sonucu belirlenen papiller tiroid kanserinin 1 cm’den büyük olması durumunda iki taraflı tiroid bezi çıkartılmaktadır. Medüller kanserde ise tümör çapı kaç olursa olsun iki taraflı tiroid bezi çıkartılmaktadır. Zehirli guatr olan hastalarda da yine hastalığın nüksetmesini önlemek amacı ile iki taraflı cerrahi uygulanmaktadır.

Lobektomi olarak da adlandırılan tek taraflı tiroid ameliyatında ise sağ veya sol olmak üzere tek lob çıkartılmaktadır. Tek nodül bulunup, nodülün fazla hormon salgılamadığı hastalarda da nodülde kanser yoksa tek taraflı tiroid ameliyatı yeterli görülmektedir.

Tirod bezinde tek bir nodül olduğu ancak biyopsi sonucunun kesin kanser çıkmadığı hastalarda, ameliyat sonrası kanser çıkma durumuna göre hastanın yeniden ameliyat edilmesi gerekebilmektedir.

Tiroid ameliyatı, geriye tiroid dokusu bırakılmayacak şekilde yapılmaktadır. Geride tiroid dokusu bulundurmak genellikle sorun olmaktadır.

Ameliyat açık cerrahi ile uygulandığında yarım saat ya da bir saat kadar sürmekte, robotik cerrahi ile uygulandığında ise 1 – 1,5 saat kadar sürebilmektedir.

Tiroid Ameliyatı Sonrası

Tiroid ameliyatından sonra hasta hemen ertesi gün evine dönebilmektedir.  Ameliyat esnasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu nedenle ameliyattan sonra dikiş alınmasına da gerek kalmamış olur.

Ameliyatından sonra hasta hiçbir yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması ile karşı karşıya kalmamaktadır.  Hastalar ameliyattan sonra iyotlu tuz kullanabilirler.

Hastalar ameliyattan sonra 1. gün banyo yapabilmektedirler. Yara izinin üzerine yapıştırılan bantla banyo yapılmasında bir sakınca yoktur.

Dikiş izi ameliyattan yaklaşık 6 ay kadar sonra iyice belirsiz bir hal almaktadır.

Tiroid ameliyatından sonra hastaların açık havaya çıkarken yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanmaları faydalı görülmektedir.